Минка Иванова Параскевова - автор

Десант на книгата 2021 представя Минка Иванова Параскевова – автор

Минка Параскевова е математик и филолог с английски език. Тя прави първите си творчески стъпки още като ученичка в началното училище с поезия. В гимназията започва да пише и разкази.

Един от първите ѝ разкази „Спомен“ е отличен на литературния конкурс “ Витошко лале’ през 2003г., а година по-късно разказът ѝ “ Китаецът“  спечелва първа награда в същия конкурс.

Увлича се по писането на краткостишия, което не след дълго ѝ носи и международно признание.

От колекцията стихове, с които взема участие, „Небостъргачи“ печели сърцата на международното жури в Германия и ѝ присъждат отличие в конкурса “ Daniil Pashkov“ през 2005 година.

 

Авантюрист и пътешественик по душа, авторката напуска страната за дванадесетгодишен период, но не престава да твори. Пише и публикува в списание „Кръг“, Литернет, Литературен свят и „Културна палитра“. За последното за кратко е кореспондент в Единбург и меценат.

Пише и превежда  и на английски език. Неин разказ е включен в шотландската литературна електронна библиотека (Scottish Book Trust) през 2010 г, а преводът на стихосбирката „Кромуел“ на съвременния ирландски поет Брендан Кънели спечелва стипендия от Ирландското Общество за литература (Irish Literature Exchange) през 2004 година и издаването на преводния текст е спонсорирано в България от тях.

Копие от стихосбирката е подарено на библиотеката на известния университет Тринити Колидж, където авторът Кънели работи като професор по съвременна английска литература.

Издава дебютния си роман „Разкази за жени” през ноември 2020 година. В момента подготвя два ръкописа – сборник с коледни истории и първия си роман в стил криминална фантастика.

„Разкази за жени ”

Сборникът съдържа двадесет и един разказа с различна големина и тематика. Това, което ги свързва е, че те описват истории на жени на различна възраст и с различна житейска опитност и плътност. В сборника присъстват образи на реални („Кати”, „Мария”), въображаеми („Принчипа Мещина”), фантастични („Да родиш дракон”) и сюреалистични („Езерото”) герои и героини.

Част от разказите са на двадесет години (като „Спомен” и „Китаецът”), а други по-млади. Както и част от тях са много кратки („Чудото Великден”), а други наподобяват формата на пиеса, но не са театрални текстове. Разказите се различават и жанрово – има реализъм, магически реализъм („Ромфея”), хумор („От нищо нещо”, „Женски клуб „Доверие”), трагизъм и абсурдност.

Фактът, че разказите са със силна насоченост към изследване на женската душевност и мироглед, не означава, че те са предназначени за ограничен кръг от читатели. Напротив, текстовете третират универсални ситуации и могат да докоснат по различен начин всеки читател като му донесат максимална естетическа наслада.

 

 

Десант на книгата 2021 се осъществява с подкрепата на:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.